Fenomena Awan Ganjil


Aku yakin pasti semua orang tahu apaitu awan. Tepi pernahkah anda menyaksikan awang yang berbentuk ganjil? Biasanya kewujudan awan ganjil ni sering dikaitkan dengan sesuatu peristiwa. Contohnya sebelum kejadian tsunami di aceh, terdapat satu awan yang berbentuk mata di kesan di langit aceh ketika itu. Begitu juga dengan kejadian ribut di Labuan, terdapat satu bentuk awan seperti ombak besar berada di langit labuan ketika itu. persoalannya benarkah teori asal ada awan berbentuk ganjil maka akan ada kejadian buruk berlaku? Sungguh mengarut.

Menurut sain, pembentukan awan dipengaruhi oleh keadan suhu dan udara panas di sekitar kawasan tersebut. Apabila udara panas, lebih banyak wap yang terdapat dalam udara disebabkan air lebih cepat tersejat. Udara panas yang mengandungi air ini akan naik lebih tinggi sehingga tiba disatu lapisan yang mempunyai suhu lebih rendah, wap itu akan mencair maka terbentuklah awan.

Tapi mungkin juga kejadian awan ganjil ini merupakan satu peringatan kepada manusia tentang kekuasaan Allah yang maha berkuasa.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...